Mi is a neurológia ?

A neurológia, magyarul ideggyógyászat. A neurológia a központi és környéki idegrendszer szerkezeti és funkcionális megbetegedésével foglalkozó tudományág. Az idegrendszer károsodás gyakran nem önálló betegség, hanem egyéb szervek betegségének a  következménye.

Az esetek nagy részében választhatunk, hogy a gyógyszeres kezelés, a modern orvostudomány valamely eszköze (lézer-,  ill. lökéshullám terápia) mellett döntünk, vagy a komplementer medicina (akupunktúra),  segítségét vesszük igénybe, esetleg a kettőt kombináljuk.

.

picture of unhappy redhead woman over white

Fejfájás, migrén

Businessman with lower back ache from sitting with a bad posture in his office chair working on his laptop massaging his back with his hand

Derékfájás (lumbágó)

Fit brunette with neck injury on white background

Izomfájdalmak, fibromialgia

Artistic camera effect creating a vortex from a flower bed

Szédülés

Cropped image of a ballerina in pointes having pain in ankle

Ízületi kopás, gyulladás

Elderly woman and a younger woman work on a jigsaw puzzle.  Horizontal shot.

Feledékenység, demencia

Working too much - suffering from a Carpal tunnel syndrome - young man holding his wrist in pain due to prolonged use of keyboard and mouse over white background (color toned image; shallow DOF)

Alagút szindrómák, ujj- és kézzsibbadás

Powerful intelligence with an electric lightning bolt strike in the shape of a human head illuminated on a storm cloud night sky as a brain function neurology health care symbol.

Stroke

parkinson-kor

Parkinson kór

Running injury - Man out jogging with knee pain. Closed up veiw of the hands of a man out jogging on the beach clutching his knee as though in pain

Sérülések, csonttörések, műtét utáni állapot

beauty woman on the grey background

Arcideg bénulás

Closeup portrait young woman with sensitive tooth ache crown problem about to cry from pain touching outside mouth with hand isolated grey background. Negative emotion face expression feeling

Arcidegzsába, neuralgia

3d rendered illustration of an arthritic hand

Reumatoid artritisz

a businessman curled up in the floor with his head between his knees

Depresszió, szorongás

fogyókúra_small

Fogyás

Young woman being allergic to wattle pollen, wearing mask.

Allergia, rinitisz

bőrgyógyászati betegségek_small

Bőrgyógyászati betegségek

A rendelésemre a +36 20 930 9242 telefonszámon jelentkezhetnek be.
Cím: 1136 Budapest, Pannónia u. 8. félem. 4. (26-os kapucsengő)
A kezeléssel ( neurológia) kapcsolatos egyéb kérdéseikre az eleonora@drgarancz.hu e-mail címen szívesen válaszolok.

Mi történik egy szakvizsgálat (neurológiai) alkalmával?

 

A gyakorlatban a járóbeteg szakellátás során leggyakrabban fejfájással, szédüléssel, derékfájással, memóriazavarral fordulnak ideggyógyászhoz a páciensek. A vizsgálat ( neurológia) során a részletes anamnézis felvételét követően fizikális vizsgálat történik. Ennek folyamán vizsgáljuk a koponyát, gerincet, az izomtónust, izomerőt, a reflexeket, az érzékelést, állást, járást, végül a gnosztikus funkciókat. Ezek alapján tudunk dönteni arról, hogy szükséges-e, ill. milyen vizsgálat szükséges a diagnózis felállításához. Ezek lehetnek képalkotó- (CT, MR), elektrofiziológiai- (EEG, ENG, EMG), esetleg röntgen vizsgálatok. Az adekvát terápia kiválasztása mindig interaktiv feladat, meg kell hogy feleljen a betegségnek és a betegnek is. Vannak helyzetek, mikor a mozgásterünk sajnos szűk, például, ha mindenképpen idegsebészeti beavatkozásra van szükség (daganatos betegségek egyes fajtái). Az esetek nagy részében azonban választhatunk, hogy a gyógyszeres kezelés, a modern orvostudomány valamely eszköze mellett döntünk, vagy a komplementer medicina (akupunktúra, homeopátia) segítségét vesszük igénybe, esetleg a kettőt kombináljuk.