Mi is a neurológia ?

A neurológia, magyarul ideggyógyászat. A neurológia a központi és környéki idegrendszer szerkezeti és funkcionális megbetegedésével foglalkozó tudományág. Az idegrendszer károsodás gyakran nem önálló betegség, hanem egyéb szervek betegségének a  következménye.

Az esetek nagy részében választhatunk, hogy a gyógyszeres kezelés, a modern orvostudomány valamely eszköze (lézer-,  ill. lökéshullám terápia) mellett döntünk, vagy a komplementer medicina (akupunktúra),  segítségét vesszük igénybe, esetleg a kettőt kombináljuk.

.

Fejfájás, migrén

Derékfájás (lumbágó)

Izomfájdalmak, fibromialgia

Szédülés

Ízületi kopás, gyulladás

Feledékenység, demencia

Alagút szindrómák, ujj- és kézzsibbadás

Stroke

Parkinson kór

Sérülések, csonttörések, műtét utáni állapot

Arcideg bénulás

Arcidegzsába, neuralgia

Reumatoid artritisz

Depresszió, szorongás

Fogyás

Allergia, rinitisz

Bőrgyógyászati betegségek

A rendelésemre a +36 20 930 9242 telefonszámon jelentkezhetnek be.
Cím: 1136 Budapest, Pannónia u. 8. félem. 4. (26-os kapucsengő)
A kezeléssel ( neurológia) kapcsolatos egyéb kérdéseikre az eleonora@drgarancz.hu e-mail címen szívesen válaszolok.

Mi történik egy szakvizsgálat (neurológiai) alkalmával?

 

A gyakorlatban a járóbeteg szakellátás során leggyakrabban fejfájással, szédüléssel, derékfájással, memóriazavarral fordulnak ideggyógyászhoz a páciensek. A vizsgálat ( neurológia) során a részletes anamnézis felvételét követően fizikális vizsgálat történik. Ennek folyamán vizsgáljuk a koponyát, gerincet, az izomtónust, izomerőt, a reflexeket, az érzékelést, állást, járást, végül a gnosztikus funkciókat. Ezek alapján tudunk dönteni arról, hogy szükséges-e, ill. milyen vizsgálat szükséges a diagnózis felállításához. Ezek lehetnek képalkotó- (CT, MR), elektrofiziológiai- (EEG, ENG, EMG), esetleg röntgen vizsgálatok. Az adekvát terápia kiválasztása mindig interaktiv feladat, meg kell hogy feleljen a betegségnek és a betegnek is. Vannak helyzetek, mikor a mozgásterünk sajnos szűk, például, ha mindenképpen idegsebészeti beavatkozásra van szükség (daganatos betegségek egyes fajtái). Az esetek nagy részében azonban választhatunk, hogy a gyógyszeres kezelés, a modern orvostudomány valamely eszköze mellett döntünk, vagy a komplementer medicina (akupunktúra, homeopátia) segítségét vesszük igénybe, esetleg a kettőt kombináljuk.