A hirtelen kialakuló izomfájdalmak gyakran kialakuló kórképek.

Leggyakrabban fiatal nők esetén találkozhatunk reggelre megjelenő tortikollisszal. A nyak és a fej kényszeredett oldalra tartása, mozgásának kifejezett korlátozottsága jellemzi a kórképet. Hasonló mechanizmussal alakulhat ki panasz a deréktájon is, mely kifejezett fájdalmat, fixált testtartást eredményez.

A beteg vizsgálatánál görcsös, feszes izmokat ( izomfájdalmak ), ill. nyomásérzékeny pontokat találunk. A tünetek kialakulása után rövid idővel végzett lézer kezeléssel az esetek nagy részében gyors javulás érhető el.

A fibromialgiás szindróma diffúz izomfájdalmakkal, miogelózus csomókkal és általános tünetekkel -fáradtság, alvás- és hangulatzavar, fejfájás, zsibbadás- járó kórkép. Az érintettek nagyrésze túlhajszolt fiatal, ill. középkorú nő. A tünetek az esetek egy részében spontán szűnnek. Gyógyszeres kezelésnél analgetikumok, antidepresszánsok és antiepileptikumok jöhetnek szóba általában. Lényeges lehet az életmódváltás, a stressz szituációk kezelésének elsajátítása. Emellett fontos szerepet kap a rendszeres mozgás, gyógytorna.

A fibromialgiás csomók, fájdalmas izomgörcsök ( izomfájdalmak ), izomfájdalmak kezelésének kitűnő eszköze a lágylézer, míg az akupunktúra a stressz oldásban segíthet.