Mikor alakul ki ízületi kopás?

Az ízületek betegsége (degenerativ elváltozása) a 40-50 éves korban okoz panaszt először általában.
Az ízületi porcfelszín kopása létrejöhet évtizedeken át tartó megerőltetés, túlterhelés következtében, de kialakulhat valamely sérülés eredményeképpen is.

Általában az alsóvégtag ízületei (csípő, térd ) érintettek, mivel ezek jóval nagyobb terhelésnek vannak kitéve. A kopás okozta ízületi betegséget (artrózis), az ízesülő csontok felszínét borító porc károsodása okozza. A porc feltöredezik, egyenetlenné válik, az ízület merev, fájdalmas lesz, később deformálódhat is.

Mi ál az ízületi kopás hátterében?

A gyulladás okozta ízületi betegség (artritisz, ízületi kopás ) jellemzője a duzzanat, az ízület meleg tapintatú, a bőrfelszín vörös. Elsődleges fontosságú a háttérben esetleg meghúzódó (reumatoid artritisz, köszvény) ok felderítése. Akut gyulladás esetén fontos az ízület pihentetése, jegelése, gyulladáscsökkentő szerek, alkalmazása. Krónikus esetben lényeges az ideális testsúly elérése, a rendszeres mozgás, a gyógytorna. Lágylézer kezeléssel krónikus esetekben is jó eredményeket érhetünk el az ízületi funkciók javításában, és a fájdalom csökkentésében.