Mi az a reumatoid artritisz?

A sokizületi gyulladás (reumatoid artritisz) a kis- és a nagyízületeket is szimmetrikusan érintő, fájdalommal, és következményes mozgáskorlátozottsággal, deformitással járó kórkép.

A betegség a népesség 1%-át érinti, kb. háromszor annyi a nőbeteg, mint a férfi. A betegség hátterében az immunrendszer zavara áll, de számos hajlamosító tényezőt is leír a szakirodalom.  A kezdeti tünetek jellegtelenek lehetnek, gyengeségérzés, reggeli kézmerevség. Később megjelennek a jellegzetes reumás csomók a végtagok feszítő oldalán, ill. a kézen.  A reumatoid artritisz kezelése során elsődlegesen fontos a betegség korai felismerése, döntő fontosságú az ún. “bázis terápia” korai megkezdése, mert enélkül -csak tünetei terápiával- visszafordíthatatlan ízületi pusztulás alakulhat ki.

Reumatoid artritisz esetében milyen terápia alkalmazható?

Az akupunktúra és a lágylézer terápia, a betegség minden fázisában alkalmazható, de csak a komplex kezelés részeként.

Korai stádiumban a gyulladás csökkentésére, a fájdalom mérséklésére, ill. a maradandó ízületi deformitások megelőzésére alkalmas. Előrehaladott stádiumban elsősorban a fájdalomcsillapítás, ill ezáltal az ízületek funkciójának javítása a cél.