Az öregkor az az állapot, amit mindenki meg szeretne élni, s amitől mégis mindenki retteg, holott fiziológiás körülmények között nem ró semmiféle szenvedést az emberre.” (Nyírő Gyula)

Vannak bizonyos típusú panaszok, ill. betegségek, melyek a kor előrehaladtával egyre gyakoribbá válnak. Ezek közül egyik legfontosabb a feledékenység, mely panasszal gyakorló orvosként nap mint nap találkozunk.

Feledékenység vagy demencia?

 Az idősödés folyamán a szellemi működésekben változásokat észlelünk. Ilyen például a gondolkodás lassulása, rugalmasságának csökkenése, a névmemória romlása. Vannak azonban olyan tünetegyüttesek, amelyek az értelmi képességek hanyatlási folyamatának (demencia) gyanúját keltik.

Az első kérdés az, hogy csupán korfüggő feledékenységről van-e szó. A teljesítmény csökkenés mértékét pszichometriai tesztekkel (MMSE, óra rajzolási teszt, MAWI) tudjuk objektivizálni. A tünetek korrekt vizsgálata neuropszichológus kompetenciája.

Mi állhat a demencia hátterében?

Amennyiben valóban van mérhető hanyatlás, tisztáznunk kell mi okozza ezt. Gyakran különböző lelki zavar (depresszió), esetleg testi betegség állhat a háttérben. Azonban a demenciák kb. 60 %-ában az ok az Alzheimer kór, ill. gyakori a vaszkuláris demencia is, melyet az agyi erek megbetegedése okoz. A diagnózis felállításában a labor és a képalkotó vizsgálatok (CT, MR) elvégzése elengedhetetlen.

A kezelés minden esetben a neurológus, pszichiáter, ill. a család szoros együttműködését teszi szükségessé. A gyógyszeres kezelés mellett a pszichoterápiás beavatkozás is rendkívül fontos.

Mikor forduljunk neurológushoz?

Általánosságban elmondhatjuk, hogy feledékenység észlelésekor, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, mivel  korrekt vizsgálat nélkül a korfüggő feledékenység nem különíthető el a kezdeti demenciától.