A hirtelen kialakuló izomfájdalmak gyakori kórképek

Leggyakrabban fiatal nők esetén találkozhatunk reggelre megjelenő tortikollisszal. A nyak és a fej kényszeredett oldalra tartása, mozgásának kifejezett korlátozottsága jellemzi a kórképet. Hasonló mechanizmussal alakulhat ki panasz a deréktájon is, mely kifejezett fájdalmat, fixált testtartást eredményez.
A beteg vizsgálatánál görcsös, feszes izmokat (izomfájdalmak), ill. nyomásérzékeny pontokat találunk. A tünetek kialakulása után rövid idővel végzett lágylézer vagy lökéshullám kezeléssel az esetek nagy részében gyors javulás érhető el.

Mi az a fibromyalgia?

A fibromialgiás szindróma diffúz izomfájdalmakkal, miogelózus csomókkal és általános tünetekkel – fáradtság, alvás- és hangulatzavar, fejfájás, zsibbadás-  járó kórkép. Az érintettek nagyrésze túlhajszolt fiatal, ill. középkorú nő. A tünetek az esetek egy részében spontán szűnnek.
A diagnózis akkor állítható fel, ha legalább 3 hónapja perzisztáló, általában diffúz izomfájdalom mellett a test 18, meghatározott pontját vizsgálva, legalább 11 nyomásérzékeny.
A kórkép gyógyszeres kezelésénél analgetikumok, antidepresszánsok és antiepileptikumok jöhetnek szóba általában. Lényeges lehet az életmódváltás, a stressz szituációk kezelésének elsajátítása. Emellett fontos szerepet kap a rendszeres mozgás, gyógytorna.
A fibromialgiás csomók, fájdalmas izomgörcsök, izomfájdalmak kezelésének kitűnő eszköze a lágylézer és a lökéshullám terápia, míg az akupunktúra a stressz oldásban segíthet.