Mi az a lökéshullám terápia?

Az ESWT, az Extracorporal Wave Shock Therapy, vagyis testen kívüli lökéshullám terápia rövidítése. A mindössze néhány éve kifejlesztett lökéshullám készülékek alkalmazása elsősorban a mozgásszervi panaszok esetén ajánlott. A kezelésnek semmilyen mellékhatása nincs, ellentétben az egyéb terápiás lehetőségekkel (injekció, gyógyszer, műtéti megoldás) szemben.
A lökéshullámok olyan nagy erejű hanghullámok, amelyek a bőrön keresztül továbbítanak energiát a kezelt területre, a környező szövetek károsítása nélkül. A megbetegedett területen vérbőséget okoznak, javul az anyagcsere, így a szervezet öngyógyító mechanizmusa felgyorsul. A felgyorsult vérkeringés a lerakódott, gyulladást okozó anyagokat gyorsabban szállítja el, az izmok, inak ellazulnak, a feszülés, fájdalom csökken.

Mikor alkalmazzuk?

Elsősorban a következő betegségek esetén ajánlott a lökéshullám terápia:

  • teniszkönyök, golfkönyök
  • csípőtáji panaszok
  • patella és Achilles ín fájdalom
  • sarkantyú
  • izomfájdalmak
  • váll fájdalom
  • izom- és ínsérülések
  • talp fájdalom

A kedvező tapasztalatok alapján a lökéshullán terápia széles körben elterjedt a sportsérülések kezelésének körében is.
A lökéshullám terápiás készülékek nyomáshullámaival akupunktúrás kezelés is végezhető. A klasszikus akupunktúrával kombinálva, hatékony kiegészítő lehet a különböző fájdalom szindrómák kezelésében (isiász, lumbágó, nyakfájdalom).
A kezelés során fájdalom jelentkezhet, ez azonban ritkán okoz a betegnek jelentős terhelést. Az alkalmazott energia nagyságának állításával a beteget fájdalomtűrő képességéhez tudunk alkalmazkodni. Mellékhatásként duzzanat, pontszerű bevérzések megjelenhetnek, azonban ezek rövid időn belül megszűnnek.

Hány kezelés szükséges?

Általában már 2-3 kezelést követően érezhető a javulás, de a komplett terápiához átlagosan 5-10 kezelésre van szükség. Az ismételt kezelések egymás hatását erősítve, még heteken át kifejtik gyógyító hatásukat. A lökéshullám terápia a fájdalom okát szünteti meg, így éri el a panaszmentességet. A terápia eredményeként javul az életminőség, és visszanyeri a mozgás szabadságát.

A lökéshullám kezeléseket az alábbi panaszok esetén ajánljuk


migren-fejfajas

Fejfájás, migrén

derekfajas-lumbago

Derékfájás (lumbágó)

izomfajdalmak-fibromialgia

Izomfájdalmak, fibromialgia

izuleti-kopas-gyulladas

Ízületi kopás, gyulladás

serulesek-csonttoresek-mutet-utani-allapot

Sérülések, csonttörések, műtét utáni állapot