Alzheimer kór

Az Alzheimer kór az egyik leggyakoribb oka a demenciáknak. A betegségben a kialakuló súlyos memóriazavar elsősorban a hippokampusz érintettségével függ össze. A hippokampusz a agy halántéklebenyében található, és fontos szerepet tölt be az emlékezésben és a térbeli tájékozódásban. Az másik ismert tény, hogy ennek a szervnek a károsodása epilepszia betegség kialakulásához vezethet.

A két betegség közötti összefüggést és egymásra hatását több vizsgálat is céljául tűzte ki.

Az irodalmi adatok számos összefüggésre derítettek fényt. A korai kezdetű, családi halmozódást mutató Alzheimer kórban igen gyakoriak az epilepsziás rohamok, de a sporadikus, idős korban induló esetekben is gyakoribbak a rohamok, mint az átlag populációban.  Az epilepsziás betegeknél gyakran észleljük, hogy a kor előrehaladtával romlanak a kognitív képességek. Megfigyelték azt is, hogy Alzheimer kórban szenvedő férfiaknál, ill. kórosan magas vérzsírszintnél, kétszer gyakoribb az epilepszia előfordulása, mint nőknél. Érdekes adat, hogy a magasvérnyomásban szenvedő Alzheimer kóros betegeknél ritkábban alakul ki epilepszia, mint a normotenziósoknál.

A kialakuló epilepsziás rohamok jelentős része nem jár látványos tünetekkel.

Sőt bizonyos rohamok még EEG vizsgálattal sem mutathatóak ki. Emiatt fontos, hogy ha Alzheimer kóros betegnél hirtelen viselkedés változást, ismétlődő, átmeneti zavartságot észlelünk, gondoljunk epilepszia lehetőségére. Ebben az esetben alvás alatti EEG elvégzése javasolt. Amennyiben van lehetőség 24 órás EEG monitorozásra, ez még tovább növelheti a helyes diagnózis felállításának esélyét.

Irodalmi adatok, ill. a képalkotó vizsgálatok eredményei alapján kimutatták, hogy mindkét betegségben a hippokampusz neuronhálózata átszerveződik, és hasonló eltéréseket mutat.

Ismert, hogy az Alzheimer-kórban a béta-amiloid nevű fehérje kóros felszaporodása és lerakódása figyelhető meg. Állatkísérletekben azt figyelték meg, hogy a béta-amiloid sejten kívüli koncentrációja a hippokampuszban epilepsziás rohamok után megemelkedik. Ez egyrészt az Alzheimer-kór előrehaladását is gyorsítja, másrészt a béta-amiloid magas koncentrációja maga is segíti az epilepsziás rohamok kialakulását.

Take home message

Ezekből következik, hogy az Alzheimer kórban fellépő epilepsziás rohamok ronthatják a beteg állapotát és gyorsíthatják a kór előrehaladását.

Ezen összefüggések miatt rendkívül fontos, hogy felismerjük a Alzheimer betegségben jelentkező epilepsziás rohamokat, és megfelelően kezeljük őket, ezzel enyhíthetjük betegeink kognitív tüneteit is.

Dr. Garancz Eleonóra

About Dr. Garancz Eleonóra

1992-ben végeztem a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán. 1999-ben szereztem szakorvosi képesítést neurológiából. Gyakorló orvosként számtalan olyan beteggel találkoztam, akiknél a különböző ideggyógyászati és reumatológiai megbetegedések okozta fájdalmat a modern orvostudomány eszközeivel nem sikerült hosszútávon kielégítő módon megszüntetni. Ekkor keltették fel érdeklődésemet az alternatív gyógyászat nyújtotta lehetőségek.